AED’s

Wat is een AED en hoe werkt het?

Medisol is specialist in AED’s. Maar wat is een AED en hoe werkt zo’n apparaat precies? AED is een afkorting en staat voor “Automatische Externe Defibrillator”. Een AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan geven bij een hartstilstand. Vaak wordt gedacht dat het hart volledig stilstaat tijdens een hartstilstand en dat de AED een schok toedient om het hart opnieuw te laten kloppen. Dit is niet juist. Tijdens een hartstilstand bevindt het hart zich in een chaotische toestand, waarbij snelle prikkels ervoor zorgen dat de hartkamers niet meer samentrekken. Hierdoor wordt er geen bloed meer rondgepompt en stopt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de rest van het lichaam. In deze situaties wordt een AED gebruikt om het hart te resetten, zodat het terugkeert naar het juiste ritme en de hartkamers weer normaal beginnen te pompen.

In het geval van een hartstilstand is het dus van uiterst belang dat er zo snel mogelijk een AED ter plaatse wordt gebracht. Bij Medisol hopen wij bij te dragen aan een goede beschikbaarheid van AED’s in heel Europa! Daarnaast zetten wij ons ook actief in om de kennis rondom AEDs te vergroten. Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van video’s, en het delen van educatieve content op onze socials.

Instructievideo over het gebruik van een AED

Halfautomatische en volautomatische AED’s

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen halfautomatische en volautomatische AED’s. Beide AED’s hebben dezelfde functie; ze controleren allebei het hartritme en geven een schok als ze een afwijkend ritme detecteren. Het verschil zit hem in de handeling die de gebruiker moet uitvoeren om deze schok toe te dienen. Bij een volautomatische AED dient het apparaat de schok automatisch toe wanneer dit nodig is, zonder dat de hulpverlener extra handelingen hoeft te verrichten. Bij een halfautomatische AED moet de hulpverlener handmatig een schok toedienen door op een schok-knop te drukken. Enkel halfautomatische AED’s beschikken over deze “schok-knop”.

Leer hier meer over het verschil tussen volautomatische en halfautomatische AED’s en welke AED je het beste kan aanshaffen voor jouw situatie.

Volautomatische AED
Halfautomatische AED