Een AED hoort buiten in een kast, zonder slot

Medisol Saving LivesNieuws

De kans om een hartstilstand te overleven is het grootst als er binnen 6 minuten met reanimeren wordt begonnen. Dat houdt in dat een AED altijd voor iedereen snel toegankelijk moet zijn.

Echt elke minuut telt!

Elke minuut winst vergoot de overlevingskans van een slachtoffer met 5-10%. Daarbij neemt bij elke minuut winst ook de kans op blijvend hersenletsel significant af. Doordat de bloedsomloop zo snel mogelijk wordt gereguleerd, worden de hersenen eerder van zuurstof voorzien.

Maak AED’s voor iedereen beschikbaar

In Nederland hangen duizenden AED’s. Een heel klein percentage voldoet daarbij aan de volgende voorwaarden die wij onze klanten altijd meegeven:

  1. Schaf een AED aan met een hoge IP-waarde (minimaal 55)
  2. Plaats de AED in een wandkast die niet op slot kan.
  3. Plaats de AED op een plek die 24 uur per dag toegankelijk is. Een hartstilstand houdt zich immers niet aan de openingstijden van winkels, bedrijven, scholen, etc.

In gesprekken met consumenten en resellers attenderen wij hen op het grote maatschappelijk belang van het op de juiste manier positioneren van een AED.

Diefstal van AED

Helaas is het zo dat er mensen zijn die persoonlijk gewin boven het welzijn van zijn of haar medemens stelt. Er zijn gevallen bekend dat een AED wordt gestolen. Dit gaat dan veelal om AED’s in openbare gebouwen, zowel binnen als buiten.

Een AED kost gemiddeld 1200 euro. Voor veel bedrijven en instellingen een forse investering. Toch moet dat ons er niet van weerhouden een AED voor iedereen snel toegankelijk te laten zijn. De oplossing is het afsluiten van een speciale AED-verzekering. Bij diefstal heeft de eigenaar dan snel weer een vervangende AED tot de beschikking.