“Volg Italiaans voorbeeld en stel AED op elk sportveld verplicht”

Medisol Saving LivesNieuws

sportAED

VLISSINGEN – Naar aanleiding van de hersenschade die voetballer Abdelhak Nouri (speler van Ajax) vorige week heeft opgelopen na een hartstilstand is algemeen directeur Pieter Joziasse van Europees AED-specialist Medisol heel stelling: “Volg het Italiaans voorbeeld en stel een AED op elk sportveld verplicht.”

Italiaanse wet van kracht na tragisch incident

Op 14 april 2012 overleed de Italiaanse voetballer Piermario Morosini tijdens een wedstrijd in de Serie A op het veld na een hartstilstand. Het wrange was dat er in het stadion wel een AED aanwezig was. Doordat dit niet bekend was bij de artsen van beide teams, werd deze niet ingezet. Dit gebeuren is uiteindelijk in Italië aanleiding geweest een wet in te voeren waarbij een AED tijdens sportwedstrijden verplicht aanwezig moet zijn. Italië is daarbij het enige land in de wereld waar dit bij wet is geregeld.

Niet de enige

“Helaas is het altijd zo dat er vaak tragische incidenten plaats moeten vinden, alvorens overheden wakker worden geschud”, vervolgd Edwin Roelse, operationeel directeur van Medisol. Hij realiseert zich dat bij het verplicht stellen van een AED langs de sportvelden, clubs met extra kosten worden geconfronteerd. Overheden moeten zich daar bewust van zijn en kijken hoe die clubs daar waar nodig financieel kunnen worden ondersteund, is hij van mening.

Joziasses mening AED’s verplicht te stellen langs de lijn wordt ook gedeeld door anderen. Ook Michel D’Hooge, arts en voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA, pleit voor het verplicht stellen van AED’s. Daarnaast gaan er stemmen op sporters preventief en periodiek verplicht te keuren. “Een goede ontwikkeling. Voorkomen is beter dan genezen.”

Medisol wil sportverenigingen tegemoet komen

In de toekomst wil Medisol in landen waar het verplicht wordt gesteld langs sportvelden een AED te hebben, verenigingen daar waar mogelijk tegemoet komen.

Pieter Joziasse: “Dit alles gaan we hier intern bespreken en kijken wat de mogelijkheden zijn. Ook hierin willen wij onze verantwoording nemen; net als bij het gratis ter beschikking stellen van elektroden na inzet van een AED die bij ons of een van onze dealers is aangeschaft.”